Translate

Jumaat, 5 Mac 2021

Adakah Volten International Bisnes yang Patuh Syariah?

Umat lslam sekarang lebih peka tentang sumber rezeki yang mereka dapat berbanding dengan beberapa tahun sebelum ini. 

Syukurlah atas kesedaran ini kerana kita kini amat mementingkan keberkatan rezeki itu walaupun masih ada ramai lagi yang tidak kisah sangat tentang sumber rezeki yang mereka usahakan. 

Kita doakan agar mereka terus mendapat taufiq dan hidayat daripada Allah swt agar dibuka pintu hati untuk teliti dalam hal-hal sebegini. (amiinnn)

Baik, berbalik kepada persoalan utama kita tadi, adakah Volten International ini patuh syariah?

Sebelum itu, bagi yang belum mengenali syarikat Volten, ia adalah syarikat 100% milik orang Islam yang diasaskan oleh Tuan IsmaiChe Ani yang membayar zakar setiap tahun.

Beliau merupakan seorang usahawan yang amat berjaya dalam bidang networking sebelum beliau membina syarikat Volten yang menepati ciri-ciri yang diperlukan oleh usahawan online masa kini.

Syarikat Volten International merupakan satu-satunya syarikat tempatan yang memiliki sistem e-commmerce (e-dagang) dan networking yang kompleks, cekap dan pantas. Produk utama syarikat adalah produk berkualiti bertaraf GMP, HACCP dan juga diluluskan KKM yang mempunyai ribuan testimoni kesihatan.

Sistem bisnes yang terdapat dalam Volten International sudah diteliti oleh panel syariah dan ianya tidak bercanggah dengan konsep muamalat.  Perkara yang menjadikan bisnes online Volten International ini patuh syariah adalah:

1. Produk yang jelas memberi manfaat kepada pembeli.

2. Tidak menjadikan konsep bisnes sebagai head hunting tetapi menekankan kelebihan produk yang memberi manfaat kesihatan yang unik. 

3. Tiada tekanan atau paksaan pembelian kerana tiada konsep monthly maintenance atau autoship yang mewajibkan ejen membeli jumlah minimum setiap bulan dari syarikat.

4. Tiada flushing jualan. Syarikat menggunakan sistem binary dalam jualan berkumpulan bermaksud komisyen terhasil jika ada padanan setiap 2 kumpulan kecil. Tiada flushing bermaksud anda tetap akan mendapat komisyen kumpulan apabila anda layak sekiranya jumlah jualan itu dapat dipadankan. Sekiranya belum, maka jumlah jualan kumpulan itu akan carry forward (di bawa ke bulan hadapan) sehinggalah ia habis dipadankan.

5. Tiada had masa. Ini adalah antara ciri istimewa pelan pemasaran Volten International kerana anda tiada had masa untuk menyempurnakan jualan bagi mendapat komisyen harian/bulanan atau sekiranya anda ingin upgrade akaun anda. 

Tuan Ismail Che Ani (Volten Asiaemall Sdn. Bhd.) Menerima Anugerah "Made For The World" 2020

AKHIR KATA

Kita jadi lebih yakin untuk membina perniagaan ini sekiranya kita jelas bahawa apa yang kita buat ini tidak syubahat dari segi sumber rezekinya.

Kedua, dari konsep bisnes Volten kita dapat merasai bahawa pengasas syarikat benar-benar ingin membantu usahawan mendapat keuntungan yang maksimum selayak dengan usaha mereka dan ini amat adil kepada ejen kerana tiadanya had masa atau flushing yang menjadikan bisnes ini telus dalam perkongisan pendapatan dan tiada tekanan ke atas usahawan.

Akhir sekali, saya sarankan agar kita lebih menyokong syarikat tempatan milik orang Islam berbanding dengan produk atau syarikat dari luar yang seumpama Volten International. Ini kerana ianya lebih afdal bagi seorang Muslim untuk menyokong perniagaan orang Islam sendiri kerana kitaran ekonomi itu akan kembali untuk manfaat orang Islam juga seperti zakat. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa pendapat anda?

Cari Kandungan Blog